Ορισμός

Η διάλυση είναι μια επεξεργασία που εκτελεί τις λειτουργίες των φυσικών νεφρών όταν ανεπαρκούν  . Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν τη διάλυση όταν χάσουν τα νεφρά τους 85%-90% της δυνατότητάς τους να λειτουργήσουν, και θα συνεχίσουν τη διάλυση για το υπόλοιπο της ζωής τους (ή έως ότου κάνουν μια μεταμόσχευση ) αυτό καλείται end-stage renal disease (ESRD) . ESRD μπορεί να προκληθεί από ποικίλες αιτίες που μπορούν να εξασθενίσουν τη λειτουργία των νεφρών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου των νεφρών , της χρήσης φαρμάκων, της υψηλής πίεσης αίματος , ή άλλων προβλημάτων . Η διάλυση δεν είναι μια θεραπεία για ESRD, αλλά σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα και να ζήσετε περισσότερο.

Υπάρχουν δύο τύποι διαλύσεων: αιμοδιύλιση και περιτοναϊκή διάλυση  σχεδον ισοδυναμες μεταξυ τους με πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα αναλογα με τον ασθενη

Αιμοδιύλιση - φλέβες στο βραχίονα, το πόδι, ή το λαιμό

Περιτοναϊκή διάλυση - κοιλία

Λόγοι για διαλυση

Ο σκοπός της διάλυσης είναι να κρατήσει τις χημικές ουσίες του σώματος σε ισορροπία, την οποία τα νεφρά κάνουν όταν είναι υγιή. Η διάλυση μπορεί επίσης να γίνει για να αφαιρέσει γρήγορα τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος, σε περιπτώσεις δηλητηρίασης ή υπερβολικής δόσης φαρμάκων.

Αντενδειξεις για Περιτοναϊκή διάλυση :

Πλεονεκτηματα
κάθαρση στο σπίτι -μικρότερη εξάρτηση και περισσότερος ελεύθερος χρόνος του ασθενούς λογω νυκτερινής λειτουργίας συνήθως

Επισης ειναι καταλληλότερη οταν υπάρχουν αγγειακα προβλήματα και στα  μικρα παιδια

 

Περιτοναϊκή διάλυση:

Πριν από την πρώτη θεραπεία, ο νεφρολογος τοποθετεί έναν μικρό, μαλακό σωλήνα (καθετηρας περίπου 60 εκ μακρύς) στην κοιλία, που παραμένει εκεί μόνιμα. Ενα μερος του σωλήνα παραμένει έξω από το σώμα για  χρήση στην περιτοναϊκή θεραπεία διάλυσης. Είναι σημαντικό να κρατηθεί αυτή η πρόσβαση καθαρή και ξηρη για να προληφθεί η μόλυνση.

Αντί της χρήσης μιας μηχανής, αυτός ο τύπος διάλυσης χρησιμοποιεί την κοιλιακή επένδυση, που καλείται περιτοναϊκή μεμβράνη,  Ενα διάλυμα, εισέρχεται μέσω του καθετήρα  που παρεμβάλλεται στην κοιλία .  Το ρευστό, τα απόβλητα, και οι χημικές ουσίες περνούν από τα μικροσκοπικά αγγεια  αίματος στην περιτοναϊκή μεμβράνη και το διαλυμα που εισερχεται συνηθως μεσω μιας αντλίας που ρυθμιζει τη ροή του, αποχετευεται έπειτα από αρκετές ώρες. Νέο διαλυμα  μπορεί  να προστεθεί για να επαναληφθεί η διαδικασία.

Υπάρχουν τρεις τύποι περιτοναϊκών διαλύσεων:

 1. Συνεχής περιπατητική περιτοναϊκή διάλυση (CAPD) : Αυτό είναι ο πιό κοινός τύπος περιτοναϊκής διάλυσης. Μια τσάντα διαλύματος είναι εμποτισμένη στην κοιλία μέσω ενός καθετήρα, παραμένει εκεί για 3-6 ώρες, και αποχετευεται  έπειτα. Ξαναγεμίζει η κοιλία  με το φρέσκο διαλυμα μέσω του καθετήρα. Με αυτο το τρόπο το αίμα  καθαρίζεται πάντα. Καμία μηχανή δεν απαιτείται, και η κενή πλαστική τσάντα μπορεί να κρυφτεί κάτω από τον ιματισμό.
 2. Συνεχής κυκλική περιτοναϊκή διάλυση (CCPD) : Οι ανταλλαγές υγρών σε αυτήν την διαδικασία γίνονται από τη μηχανή, συνήθως τη νύχτα κοισμένος.
 3. Διαλείπουσα περιτοναϊκή διάλυση (IPD) : Χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο μηχανής με CCPD, αλλά απαιτεί  βοήθεια και γίνεται συνήθως σε ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο. Παίρνει συχνά περισσότερο από CCPD.

 

 

Περιτοναϊκή διάλυση

Εικόνα ενημερωτικών δελτίων πυρήνων

Ο χρόνος που απαιτείται για τη διάλυση εξαρτάται από μερικούς παράγοντες:

Ο κατά προσέγγιση χρόνος και η συχνότητα κάθε μεθόδου:

Τύπος Μήκος της διαδικασίας Συχνότητα της διαδικασίας
Αιμοδιύλιση 2-4 ώρες 3 φορές/εβδομάδα
CAPD 3-6 ώρες, συν 30 λεπτά στον αγωγό 4 φορές/ημέρα
CCPD 9-12 ώρες Κάθε νύχτα
IPD 12 + ώρες 36-42 ώρες/εβδομάδα

Θα βλάψει;

Γενικά, οι θεραπείες διάλυσης δεν προκαλούν ν πόνο, και δεν θα αισθανθείτε την ανταλλαγή αίματος. Μπορεί να υπάρξει κάποια προσωρινή ταλαιπωρία με την εισαγωγή της βελόνας ή του σωλήνα.

Πιθανές επιπλοκές:

Έκβαση

Οι τεχνικές διάλυσης διατηρούν την πίεση αίματος, καθαριζουν το αίμα, και συντηρουν  τις χημικές και ορμονικές ανταλλαγές που είναι κρίσιμες για την επιβίωση.


 

Η περιτοναϊκή διάλυση θα ήταν η καλύτερη επιλογή για το παιδί μου;

Γενικά, η περιτοναϊκή διάλυση είναι κατάλληλη για τα περισσότερα παιδιά με  νεφρικη ανεπαρκεια. Εντούτοις, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις:

 

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη διάλυση του παιδιού σας. Είναι μια καλή ιδέα να σιγουρευτεί τι ξέρετε ι - και ποια τα σημεία προειδοποίησης 

 1.  υπερφόρτωση με νερο
  Τότε είναι που υπάρχει πάρα πολύ υγρο στο σώμα
  και μπορεί να οφείλεται σε:

  Τα σημεια είναι:

 2. Αφυδάτωση
  μπορεί να οφείλεται σε:

  Τα σημεια  της αφυδάτωσης είναι: