Μέθοδοι υποκαταστασης για νεφρικη ανεπάρκεια: Αιμοδιύλυση

Η αιμοδιύλυση είναι η πιό κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται  για να αντιμετωπιστει η νεφρική ανεπάρκεια. Από τη δεκαετία του 60, όταν η αιμοδιύλυση έγινε μια πρακτική επεμβαση για τηνανεπάρκεια των  νεφρών μαθαμε πολλα για το πώς να καταστήσομε τις τεχνικες  αιμοδιύλυσης αποτελεσματικότερες και να ελαχιστοποιήσομε τις παρενέργειες. Τα τελευταία χρόνια, οι συμπαγέστερες και απλούστερες μηχανές διάλυσης έχουν καταστήσει την διάλυση όλο και περισσότερο ελκυστική. Αλλά ακόμη και με τις καλύτερες τεχνικες και εξοπλισμό, η αιμοδιύλυση είναι ακόμα μια περίπλοκη και ενοχλητική θεραπεία που απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια από ολόκληρη την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής , συμπεριλαμβανομένου του νεφρολόγου, της νοσηλευτριας διάλυσης, του τεχνικού διάλυσης, του διαιτολόγου, και του κοινωνικού λειτουργού . Τα σημαντικότερα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψής σας είστε εσείς και η οικογένειά σας. Με την εκμάθηση για την θεραπεία σας, μπορείτε να συνεργαστείτε με την ομάδα  για να δείτε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, που θα οδηγησει σε  μια πλήρη, ενεργό ζωή.

Όταν οι  νεφροι  ανεπαρκουν

Τα υγιή νεφρά καθαρίζουν το αίμα , με την αφαίρεση των υπερβολικών υγρών, των ηλεκτρολυτών, και των τοξινών. Φτιαχνουν επίσης τις ορμόνες που κρατούν τα οστα  ισχυρά και το αίμα  υγιές. Όταν τα νεφρά  ανεπαρκουν, η επιβλαβής συγκέντρωση τοξικών ουσιών στο σώμα , η πίεση του αίματος  μπορεί να αυξηθεί, και το σώμα δεν μπορεί να αποβ'αλλει  το επι πλέον νερό και να κανει ερυθροποίηση. Όταν αυτό συμβαίνει, χρειάζεται  η  αιμοκάθαρση για να αντικατασει τη λειτουργια των νεφρων

 

Πώς η λειτουργεί αιμοδιύλυση

Στην αιμοδιύλυση, το αίμα  διατρέχει, μερικα γραμμαρια  τη φορά, ένα ειδικό φίλτρο που αφαιρεί τα απόβλητα και τα πρόσθετα υγρά. Το καθαρό αίμα επιστρέφεται έπειτα στο σώμα . Η αφαίρεση των επιβλαβών ουσιών και του πρόσθετου  άλατος και  υγρού βοηθά να ελέγξει την αρτηριακή πίεση και να κρατήσει την κατάλληλη ισορροπία των χημικών ουσιών όπως το κάλιο και το νάτριο
 Οι περισσότεροι ασθενείς πηγαίνουν σε μια κλινικήένα κέντρο διάλυσηςτρεις φορές εβδομαδιαίως για 3 έως 5 ή περισσότερες ώρες κάθε επίσκεψη. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να είστε σε ένα πρόγραμμα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευής ή ένα πρόγραμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σαββάτου. Μπορείτε να κληθείτε να επιλέξετε ένα πρωί, ένα απόγευμα, ή μια μετακίνηση το βράδυ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα στη μονάδα διάλυσης. Το κέντρο διάλυσής  θα εξηγήσει τις επιλογές σας για τις συνεδρίες.

Οι επιστημονες ερευνούν είτε τις πιό σύντομες καθημερινές συνόδους, είτε τις πιό μακροχρόνιες νυκτερινές συνεδρίες κατα τη διάρκεια του ύπνου.


Αιμοδιύλυση.

 

Προσαρμογή στις αλλαγές

Ακόμη και στις καλύτερες καταστάσεις, της νεφρικης ανεπαρκειας και του χρόνου που ξοδεύετε στη διάλυση μπορεί να είναι δύσκολος. Εκτός από το χαμένο χρόνο, μπορείτε να έχετε τη λιγότερη ενέργεια. Η αποδοχή αυτής της νέας πραγματικότητας μπορεί να είναι πολύ σκληρή σε σας και την οικογένειά σας. .Πολλοί την ασθενείς αισθάνονται καταθλιπτικοί κατά έναρξη της διάλυσης, ή μετά από αρκετούς μήνες της θεραπείας. Εάν αισθάνεστε καταθλιπτικοί, πρέπει να μιλήσετε με τον κοινωνικό λειτουργο, τη νοσηλευτρια, ή το γιατρό σας επειδή αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η αγγειακή πρόσβαση


Αρτηριοφλεβώές συρίγγιο.
Ένα σημαντικό βήμα πρίν αρχίζει την αιμοδιύλυση ειναι η προετοιμασία  μιάς αγγειακής πρόσβασης, μια περιοχή στο σώμα  από το οποίο το αίμα  αφαιρείται και επιστρέφεται. Μια αγγειακή πρόσβαση πρέπει να προετοιμαστεί εβδομάδες ή μήνες προτού αρχίσει η διάλυση. Θα επιτρέψει την ευκολότερη και αποδοτικότερη αφαίρεση και την αντικατάσταση του αίματός με λιγότερες επιπλοκές.

 

Εξοπλισμός και διαδικασίες

Όταν επισκέπτεστε αρχικά ένα κέντρο αιμοδιύλυσης, μπορεί να φανεί όπως ένα περίπλοκο μίγμα μηχανών και  ανθρώπων. Αλλά μόλις μάθετε πώς γίνονται οι εργασίες  εξοικειωνεσται με τον εξοπλισμό,και  είστε πιό άνετοι.


 

 

Μηχανή διάλυσης

Η μηχανή διάλυσης είναι περιπου στο μέγεθος ενός πλυντηρίου πιάτων. Αυτή η μηχανή έχει τρεις κύριες εργασίες:

ΦΙΛΤΡΟ(dialyzer )


Δομή μιας χαρακτηριστικής κοίλης ίνας dialyzer.
Το φιλτρο είναι ένα μεγάλο  κουτί που περιέχει χιλιάδες μικρές ίνες μέσω των οποίων περνα το αίμα σας .  Οι ίνες επιτρέπουν στα απόβλητα και τα πρόσθετα υγρα  να περάσουν από το αίμα και φυγουν μακρια. Το φιλτρο καλείται μερικές φορές τεχνητός νεφρός.

Διάλυμα

Το υγρο  διάλυσης, επίσης γνωστή ως dialysate, είναι το υγρο στο φίλτρο μεσω του οποιου αποβαλλονται οι τοξικες ουσιες και τα υγρα από από το αίμα . Περιέχει χημικές ουσίες που το κάνουν να ενεργήσει όπως ένα σφουγγάρι. Ο τύπος του μπορεί να ρυθμιστεί βασισμένος στις εξετάσεις αίματός και στη κατασταση του ασθενη

Βελόνες

Πολλοί ασθενεις  θεωρουν τις βελόνες  οτι σκληρότερο στη  αιμοδιύλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι, εντούτοις,  συνηθίζουν  μετά από μερικές συνόδους. Εάν βρίσκετε την εισαγωγή της  βελόνας επώδυνη , μια κρέμα ή ένας ψεκασμός αναισθητικού μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα.

Τα περισσότερα κέντρα διάλυσης χρησιμοποιούν δύο βελόνεςμια για να φέρουν το αίμα στο φιλτρο και μιά για να επιστρέψουν το καθαρισμένο αίμα στο σώμα . Μερικές εξειδικευμένες βελόνες σχεδιάζονται με δύο ενάρξεις για τη διπλής κατεύθυνσης ροή του αίματος, αλλά αυτές οι βελόνες είναι λιγότερο αποδοτικές και απαιτούν  πιό μακροχρόνιες συνόδους. Οι βελόνες για την υψηλή ροή ή στην υψηλής απόδοσης διάλυση πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται με τα κανονικά φίλτρα


Αρτηριακές και φλεβικές βελόνες.

Μερικοί ασθενεις  προτιμούν να τοποθετουν  τις βελόνες μονοι τους ειδικα αυτοι που κανουν αιμοκαθαρση στο σπιτι

Περίπου μία φορά το μήνα, η ομάδα  διάλυσής σας, θα εξετάσει το αίμα σας με τη χρησιμοποίηση  διαφόρων τύπωνγια να δει εάν οι θεραπείες σας αφαιρούν αρκετά απόβλητα. Και οι δύο εξετάζουν ένα συγκεκριμένο προϊόν αποβλήτων, που καλείται άζωτο της ουρίας αίματος , ως δείκτης για το γενικό επίπεδο προϊόντων αποβλήτων στο σύστημά σας.

Εικόνα ενημερωτικών δελτίων πυρήνων

Σημεια και συμπτώματα

Κατα τη συνεδρία της αιμοκάθαρσης μορει να επισυμβουν υποταση,υπερταση κεφαλαλγία,αρυθμιες, διαταραχες της θερμοκρασιας,κραμπες κλπ  που μπορει να αντιμετωπιστουν .Επισης στα μεσοδιαστήματα, μπορει να υπαρχει αναιμία νεφρικη οστεοδυστροφια ,κνησμός ,ανήσυχα πόδια.,"διαταραχές ύπνου"που χρειάζονται ειδική θεραπεια